Kettingbotsing: wie is de pineut?

Kettingbotsingen komen steeds vaker voorbij in het nieuws. Hierdoor stijgt het aantal files enorm. Bij een kettingbotsing is het dan ook zo dat er veel auto’s bij betrokken zijn. Hierdoor is het lastig te bepalen wie de schuldige is. Het kan ook zijn dat er meerdere schuldigen zijn. En hoe zit het als jij zelf slachtoffer bent van een kettingbotsing, hoe schuldig ben jij dan?

Wie is schuldig?

Als je bij een kettingbotsing iemand achterop aanrijdt ben jij aansprakelijk voor de schade die is aangericht bij die auto. Jouw autoverzekering betaalt dan de schade van degene bij wie je achterop bent aangereden. Dit is mogelijk doordat elke auto-eigenaar verplicht WA-verzekerd is. De schade die jij dan hebt opgelopen aan jouw auto wordt niet vergoed als je enkel een WA of een beperkt cascoverzekering hebt. Alleen een volledig cascoverzekering volstaat om ook jouw schade te vergoeden in deze situatie. Wel is het zo dat je dan vijf schadevrije jaren verliest. Ben je benieuwd naar de verschillende autoverzekeringen? Je kan gemakkelijk en goedkoop je auto verzekeren door te vergelijken.

In het midden

Als je bij een kettingbotsing in het midden zit dan is het moeilijk te bepalen wie nu eigenlijk de schuldige is. Als er iemand weer van achteren tegen jou op klapt, kan je zeggen dat diegene de schuldige is. Maar als diegene ook weer van achteren wordt aangereden? Dan is het niet met zekerheid te zeggen wie dan de schuldige is. Volgens deze redenering zou de achterste auto schuldig zijn voor de hele kettingbotsing. Dat lijkt dus ook niet helemaal plausibel.

De regeling Schuldloze Derde

Op dit probleem hebben verzekeraars wat gevonden, namelijk de bedrijfsregeling Schuldloze Derde, speciaal voor kettingbotsingen. Deze regeling houdt in dat je degene die achter je van achteren aanreed aansprakelijk kan stellen, ongeacht of hij van achteren ook is aangereden. De schade moet worden uitbetaald door de verzekeraar die aansprakelijk wordt gesteld. De verzekeraar kan dan doorverwijzen naar de achterste automobilist. De regeling is alleen van toepassing als alle betrokken automobilisten verzekerd zijn en alle auto’s bekend zijn met een Nederlands kenteken. Op de site van de RDW is het mogelijk om onder andere je voertuiggegevens te raadplegen. Je kan daarnaast je autoverzekering berekenen op Overstappen.nl door eenvoudig je kenteken in te voeren.

Onafhankelijke informatie

Deze website geeft onafhankelijke informatie aan consumenten over het financiele product verzekeren.
Lees meer ...

Vragen

Welke verzekeringen zijn er?
Aansprakelijkheidsverzekering
Autoverzekering
Huisdierenverzekering
Overlijdensrisicoverzekering
Rechtsbijstandverzekering
Reisverzekering
Woonverzekering
Zorgverzekering